Αμάρτημα Του Παρελθόντος / Αμαρτωλός και δολοφόνος / Out Of The Past (1947) του Jacques Tourneur



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Σκηνοθεσία: Jacques Tourneur
Σενάριο: Daniel Mainwaring
Φωτογραφία: Nicholas Musuraca
Μοντάζ: Samuel E. Beetley
Ηθοποιοί: Robert Mitchum, Kirk Douglas, Jane Greer
1947
ΗΠΑ, Ασπρόμαυρο
Αγγλικά, 97’
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Τζεφ, ιδιοκτήτης βενζινάδικου, καλείται σε μια δουλειά από τον γκάνγκστερ Στέρλινγκ. Παλαιότερα ο Τζεφ είχε αναλάβειως ιδιωτικός αστυνομικός να βρει και να φέρει πίσω την φίλη του Στέρλινγκ, Κάθυ, η οποία εξαφανίστηκε κλέβοντάς του 40.000 δολάρια, αφού προηγουμένως τον πυροβόλησε. Τότε την είχε βρει στο Ακαπούλκο, αλλά δεν εξετέλεσε ποτέ την αποστολή του προς τον Στέρλινγκ. Η δουλειά που του προσφέρεται τώρα είναι ολοφάνερα παγίδα. 
Στο Μπρίτζπορτ της Καλιφόρνια, ένας φιλήσυχος γκαραζιέρης δέχεται μια επίσκεψη από έναν άνθρωπο του παρελθόντος, ο οποίος του λέει πως το αφεντικό του θέλει να τον συναντήσει για δουλειές.

ΚΡΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Από τα σπουδαιότερα φιλμ νουάρ, το "Out of the Past" (ο αυθεντικός του τίτλος) βασίζεται σε νουβέλα του Daniel Mainwaring και πλέκει με υπερσύνθετο τρόπο τον χαρακτήρα του κεντρικού ήρωα αλλά και τον φιλμικό χρόνο. Η χρήση του «πλάνου μέσα στο πλάνο» στοιχειώνει την ζωή του καταθλιπτικά νωχελικού Robert Mitchum, ενώ τα πάντα οδηγούν σε ένα απίστευτα πικρό τέλος. Επίσης, μία από τις σπουδαιότερες επιρροές για το "A history of violence" του Cronenberg.
Στον πρώτο πρωταγωνιστικό ρόλο της καριέρας του, ο Ρόμπερτ Μίτσαμ, υποδύεται τον φαινομενικά φιλήσυχο ιδιοκτήτη βενζινάδικου σε χωριό της Καλιφόρνια, μέχρι τη στιγμή της επίσκεψης ενός ανθρώπου από το παρελθόν του. Μέσω της τεχνικής του φλας-μπακ ενημερωνόμαστε για την ταυτότητα του ήρωα, ο οποίος ως πρώην ντετέκτιβ είχε ερωτευτεί τη σύζυγο γκάνγκστερ σε μία ιστορία καταδίωξης και εξαπάτησης. Ο επιβλητικός Κερκ Ντάγκλας και η Τζέιν Γκριρ στο ρόλο της μοιραίας femme fatal κατάφεραν να μας κληροδοτήσουν υποδειγματικές ερμηνείες στην ιστορία του είδους. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μόλις Πέσει Η Νύχτα / Nightfall (1956) του Jacques Tourneur

Οι δολοφόνοι /The Killers (1946) του Robert Siodmak

Η Νύχτα του Κυνηγού "The Night of the Hunter" (1955) του Charles Laughton