Οι 5 δολοφόνοι / The Killers (1964) του Don Siegel


Εξαίρετη, σκοτεινή μεταφορά του έργου του Χέμινγουέϊ από τον Σίγκελ, ριμέικ του φιλμ νουάρ που είχε γυρίσει ο Ρόμπερτ Σιόντμακ το 1946. 
Ο Ντον Σίγκελ ανήκε σε μια κατηγορία σκηνοθετών του Χόλιγουντ που ήξεραν καλά τη δουλειά τους, αλλά δεν διεκδίκησαν ποτέ φωτοστέφανο δημιουργού. Οι «Δολοφόνοι» του, ριμέικ της ταινίας του 1946, που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του φιλμ νουάρ, βασίζεται σε ένα διήγημα του Ερνεστ Χέμινγουεϊ.
O Τσάρλι και ο Λι, επαγγελματίες φονιάδες, φτάνουν σε μια ήσυχη κωμόπολη. Μπαίνουν σαν σίφουνες σε ένα ίδρυμα τυφλών και εκτελούν εν ψυχρώ έναν ξεπεσμένο οδηγό αγώνων ταχύτητας. Ο άντρας τoύς περιμένει στωικά, παρότι έχει μια ευκαιρία να διαφύγει. Στη συνέχεια, οι δύο δολοφόνοι σκαλίζουν το παρελθόν του αναζητώντας τους συνεργούς του σε μια παλιά ληστεία. Παράλληλα, ο Τσάρλι προσπαθεί ν’ απαντήσει σε ένα ερώτημα που γίνεται έμμονη ιδέα: γιατί ο άτυχος άντρας τούς περίμενε τόσο απαθής;Έντονο και εδώ το στοιχείο της βίας, ασυνήθιστο για τα δεδομένα της εποχής .Τετράγωνο κάδρο με εξαιρετική γεωμετρία, ρυθμός που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον και ένας Λι Μάρβιν που επιβάλλεται με την παρουσία του παίζοντας έναν αντιήρωα. Παίζουν επίσης, Αντζι Ντίκινσον, Τζον Κασαβέτης, Κλου Γκάλαχερ, Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μόλις Πέσει Η Νύχτα / Nightfall (1956) του Jacques Tourneur

Οι δολοφόνοι /The Killers (1946) του Robert Siodmak

Η Νύχτα του Κυνηγού "The Night of the Hunter" (1955) του Charles Laughton