Πουλημένη στην αμαρτία/Criss Cross (1949) του Robert Siodmak

Αποτέλεσμα εικόνας για Criss Cross (1949)
 Director: Robert Siodmak
Writers: Daniel Fuchs (screenplay), Don Tracy (novel)
Stars: Burt Lancaster, Yvonne De Carlo, Dan Duryea

Ο Στιβ Τόμπσον – Μπαρτ Λάνκαστερ – επιστρέφει στο Λος Άντζελες μετά από καιρό. Εκεί θα συναντήσει την πρώην γυναίκα του, την Άννα – Ιβόν Ντε Κάρλο -, και θα καταλάβει πως την αγαπάει ακόμα. Ο φίλος του, ο αστυνόμος Πιτ, και η μητέρα του τον προειδοποιούν να μην μπλέξει μαζί της, μιας και οι καινούριες της παρέες είναι κάθε άλλο παρά ακίνδυνες.
Εκείνη πια είναι ερωμένη του αρχιμαφιόζου Σλιμ Ντάντι και όταν τον παντρεύεται δεν παύει να δίνει όρκους αγάπης στον κολλημένο μαζί της Στιβ. Όταν τα πράγματα αρχίσουν να παίρνουν άσχημη τροπή, ο Στιβ θα σκεφτεί και θα εφαρμόσει ένα σχέδιο – μπλόφα που ίσως θα τους έδινε την ευκαιρία να ζήσουν ξανά μαζί και ευτυχισμένοι. Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες.

Ο Γερμανός Ρόμπερτ Σιόντμακ σκηνοθετεί το Criss – Cross (Πουλημένη στην αμαρτία, 1949) στο φως της ημέρας, προετοιμάζοντας «αθόρυβα» την κορύφωση του τραγικού τέλους της ιστορίας του. Το φιλμ ξεκινά δυναμικά από τα μισά και μας κάνει αμέσως κοινωνούς της ιστορίας του ζευγαριού. Με γκρο πλαν και πανοραμικ σε εναλλαγή στο πρώτο μισό της ταινίας μεταδίδει την ερωτική και ευφρόσυνη διάθεση που υπάρχει ανάμεσα στους δύο κεντρικούς ήρωες.
Έτσι, εντείνεται η αγωνία για την εξέλιξη της δράσης στο δεύτερο μισό. Όλα αλλάζουν μετά το τέλος της αναδρομής στο παρελθόν, που γίνεται μέσα από τη σκέψη του αφηγητή Στιβ όσο εκείνος οδηγεί ένα τεθωρακισμένο στο δρόμο για την αρχή του τέλους. Η ατμόσφαιρα γίνεται βαριά, οι σκιές και οι αντικατοπτρισμοί πληθαίνουν σε ένα θριλερικό φιλμ νουάρ που ολοκληρώνεται αριστουργηματικά.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μόλις Πέσει Η Νύχτα / Nightfall (1956) του Jacques Tourneur

Οι δολοφόνοι /The Killers (1946) του Robert Siodmak

Η Νύχτα του Κυνηγού "The Night of the Hunter" (1955) του Charles Laughton