Ο Αγύρτης / Nightmare Alley (1947) του Έντμουντ Γκούλντινγκ

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzraOlI0d1riPdmDhsulNmMw1OMhqUeUVN6KLjFIw6qhpmxWTKJSmfEm3_t6OgFcykVbDECrdhYpN4z2TBSDYze_HKamXYvEQqyzKtgN1jbmlb7X0Bf-yVFulcyTzbKTTDthEpRrLDt4VM/s1600/nightmare+alley-2.jpg
Ανορθόδοξο Φιλμ-Νουάρ που κινείται κυρίως στους χώρους του τσίρκου. Ορφανεμένος και με θητεία σε ορφανοτροφείο αλλά και σε Αναμορφωτήριο, ο περιπλανώμενος Σταν Καρλάϊλ ( ο γόης Τάϋρον Πάουερ, σε ώριμη και κόντρα ερμηνεία) δουλεύει σαν Κράχτης σε Λούνα Παρκ- Τσίρκο και φλερτάρει το Μέντιουμ Ζήνα (Τζόαν Μπλοντέλ), παντρεμένη με τον αλκοολικό πια Πιτ (Ίαν Κιθ). Στην πραγματικότητα είναι ερωτευμένος με την πανέμορφη Μόλλυ (Κόλην Γκρέϊ).
Όταν ο Πιτ πεθαίνει ( ο Σταν θεωρεί τον εαυτό του υπαίτιο γι’ αυτό), η Ζήνα αποφασίζει να διδάξει στον Σταν τα κόλπα του πώς να γίνει Πνευματιστής, με την βοήθεια της Μόλλυ. Με το τέλος της εκπαίδευσης, ο Σταν και η Μόλλυ, ζευγάρι πια, βάζουν πλώρη για το Σικάγο, και το επιτυχημένο τους νούμερο τους κάνει αγαπητούς στην υψηλή κοινωνία. Το επόμενο βήμα είναι μεγαλύτερη απάτη.
Με την βοήθεια φιλόδοξης ψυχιάτρου (Χέλεν Γουώκερ) πείθει τον κύκλο των εύπορων θαυμαστών του, ότι μπορεί να επικοινωνεί με τους Νεκρούς. Η απάτη, όμως θ’ αποκαλυφθεί κάποτε, και ο κύκλος θα κλείσει πολύ χειρότερα γι’ αυτόν, απ’ ότι άρχισε. Μέσα από το Φιλμ-Νουάρ, ο Άγγλος Έντμουντ Γκούλντινγκ, στην τελευταία φάση της ποικιλότροπης καριέρας του, στοχάζεται πάνω στο απατηλό του «Αμερικάνικου Ονείρου» και στην αντίφαση που επιβάλλει : «Κάποιος οφείλει να κάνει τα πάντα για να πετύχει.
Η πολυπόθητη επιτυχία, όμως, είναι διαβολική και πρέπει να πληρωθεί οπωσδήποτε το τίμημα.» Ο έξοχος μάστορας των φωτοσκιάσεων Λη Γκάρμες (Όσκαρ, το 1932, για το Shangai Express) αιχμαλωτίζει με τον φακό του μοναδικά τους δύο αντιθετικούς κόσμους της ταινίας. Στην Παραγωγή, ο τελειομανής Ντάρυλ Ζάνουκ, της FOX.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μόλις Πέσει Η Νύχτα / Nightfall (1956) του Jacques Tourneur

Οι δολοφόνοι /The Killers (1946) του Robert Siodmak

Η Νύχτα του Κυνηγού "The Night of the Hunter" (1955) του Charles Laughton