Detour / Παράκαμψη -Μοιραία Συνάντηση (1945)του Έντγκαρ Τζ. Ούλμερ


Αποτέλεσμα εικόνας για Detour / Παράκαμψη -Μοιραία Συνάντηση (
Ο Αλ Ρόμπερτς είναι ένας πιανίστας που ξεκινά από την Νέα Υόρκη για να βρει το κορίτσι του στο Λος Άντζελες. Κάνοντας οτοστόπ, συναντά έναν χαρτοπαίκτη ο οποίος πεθαίνει μυστηριωδώς. Φοβούμενος την αστυνομία, οικειοποιείται την ταυτότητά του, κάτι που θα τον οδηγήσει σε απρόβλεπτους μπελάδες. Υποδειγματικό b-movie που συνδυάζει το σκοτεινό ύφος του φιλμ νουάρ, την αφηγηματική λιτότητα του αστυνομικού θρίλερ και την κοφτερή κοινωνιολογική ματιά των σπουδαίων ταινιών είδους της χρυσής χολιγουντιανής εποχής.
Υποδειγματικό b-movie που συνδυάζει το σκοτεινό ύφος του φιλμ νουάρ, την αφηγηματική λιτότητα του αστυνομικού θρίλερ και την κοφτερή κοινωνιολογική ματιά των σπουδαίων ταινιών είδους της χρυσής χολιγουντιανής εποχής.
Γυρισμένο με μόλις 30 χιλιάδες δολάρια, σε έξι μέρες και με δύο σκηνικά, το «Detour» αποδεικνύει πως τα b-movies δεν χρειάστηκαν παρά τα απολύτως βασικά για να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι ταινίες γίνονται κλασικές. Σε εξπρεσιονιστικούς τόνους (ο Ούλμερ υπήρξε βοηθός του Μουρνάου) και με πλήρη χρήση των δυνατοτήτων ενός σχεδόν ονειρικού road movie, μια ιστορία ανταλλαγής ταυτότητας μετατρέπεται σε αρχετυπικό φιλμ νουάρ. Γεωμετρικά τέλειο και, σε πλήρη αναλογία με τους ήρωές του, συναρπαστικά ατελές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μόλις Πέσει Η Νύχτα / Nightfall (1956) του Jacques Tourneur

Οι δολοφόνοι /The Killers (1946) του Robert Siodmak

Η Νύχτα του Κυνηγού "The Night of the Hunter" (1955) του Charles Laughton